Yabancılar için Kuzey Kıbrıs’ta kalış süresinin yasal statüsü

легальный статус

Yasal statü nasıl alınır

Kuzey Kıbrıs’a taşınmayı planlıyorsanız, burada hangi temelde uzun süre kalabileceğinizi bilmeniz gerekir.

Adaya ilk defa seyahat ediyorsanız, önceden almanızı gerektirmeyen bir turist vizesi alarak giriş yapabilirsiniz – ya Ercan havaalanında ya da Girne limanında ya da Güney Kıbrıs’a Larnaka veya Baf havaalanından uçtuysanız ve kara sınırını geçtiyseniz, kontrol noktalarından birinden vizenizi alabilirsiniz. Turist vizesi genellikle 30 günlüktür. Eğer kalış sürenizi uzatmak istiyorsanız, pasaport kontrolde verilen evraklarınız ve kimlik veya pasaport belgenizle Lefkoşa, Girne veya Mağusa’da bulunan merkezi polis departmanlarında, en fazla 90 gün olmak şartıyla uzatabilirsiniz.  

Daha sonra ya adadan ayrılmanız ya da oturma izni (bundan böyle oturma izni olarak anılacaktır) alma sürecine başlamanız gerekecektir.

Bir gayrimenkul alım satım sözleşmesi veya kira sözleşmesi temelinde oturma izni almak oldukça basittir.

Oturma izni alma prosedürünü online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçişleri Bakanlığı’nın web sitesine kaydolmanız ve istenen belgeleri sağlamanız gerekir.  www.icisleri.gov.ct.tr

Oturma izni için belgelerin listesi:

  • Yerel Muhtarlıklardan ikamet belgesini, pasaportunuz ve gayrimenkul satışı veya kira sözleşmeniz varsa alabilirsiniz.
  • Satış veya kira sözleşmesinin Tapu Dairesi’ne kayıtlı olması gerektiğine ve sözleşmelerin Satış veya kira sözleşmesinin Tapu Dairesi’ne kayıtlı olması gerektiğine ve sözleşmelerin vergi dairesine kayıtlı olması gerektiğine dikkat edilmelidir.Satış veya kira sözleşmesinin Tapu Dairesi’ne kayıtlı olması gerektiğine ve sözleşmelerin vergi dairesine kayıtlı olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Vergi Dairesinde belli bir ücret karşılığı kayıtlı yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yapılan sözleşmelerin yasal olarak hiçbir geçerliliği bulunmayacaktır.
  • Gayrimenkul satışı için bir sözleşme veya bir kira sözleşmesine mutlaka ihtiyacınız olacaktır.
  • Hesabınızdaki para miktarını belirtin. Önemli not: Kendi gayrimenkulünüz varsa, hesabınızdaki tutar devlet tarafından belirlenen bir asgari ücrete eşit olmalı ve 12 ile çarpılmalıdır. Şu anda, K.K.T.C. ‘de son asgari ücret, 13.563- Türk lirası (Brüt)dır. Bu, hesabınızın kişi başına yaklaşık 8,400.00 ABD Doları olan en az 163,455.60 Türk Lirası tutarında olması gerektiği anlamına gelir. Aynı zamanda, bir kira sözleşmesine dayanarak oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz, hesabınızdaki tutar asgari ücreti 12 ile çarptıktan sonra bunun 3 kat daha fazla olmalıdır.
  • Pasaport. 
  • Türkçeye çevrilmiş ve noter tasdikli evlilik cüzdanı (evliyseniz).
  • Çocuğun doğum belgesi, Türkçeye çevrilmiş ve noter tasdikli (çocuğunuz varsa)

18 yaşın altındaki çocuklar ebeveynlerinden dolayı otomatik olarak oturma izni alırlar. 

Daha detaylı bilgi için: 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığının remi internet sitesinden online olarak formu doldurur doldurmaz, telefonunuza göçmenlik bürosundaki yerel polis karakoluna gelmeniz gereken tarih ve saati belirten bir mesaj alacaksınız.

İstenen tüm bu belgelerin eksisiz ve tam olduğundan emin olun, ayrıca 3×4 boyutunda vesikalık fotoğraf ile (her ihtimale karşı, 2 tane), herhangi bir yerel postaneden temin edilmiş pul ve banka hesabınızı beyan eden banka ekstresi olması gerekecektir.

Ülkenizdeki bir banka hesabında paranız varsa ekstre de alabilirsiniz. Bu kabul edilebilir. Veya emekliler, emeklilik ödemelerinin aylık makbuzunu gösteren bir banka ekstresi sağlayabilir.

Tüm belgeleriniz hazır olduğu dosyayı karakola gönderdikten sonra, AIDS, tüberküloz ve hepatit gibi hastalıkları taşımadığınıza dair testlerin yapılacağı hastaneye veya sağlık kurumuna yönlendirileceksiniz.

Sizin için yapılması gereken tek şey kişisel hesabınızı periyodik olarak kontrol etmektir. Ayrıca yerel bir sigorta şirketinden satın alabileceğiniz bir sigorta poliçenizin olması gerekmektedir. Bu aynı zamanda oturma izni almak için de gerekli evraklar arasındadır. Sürekli değiştiği için testler ve sigorta tutarlarını için net bir tutar belirtemiyoruz.

Oturma izni alma prosedürü birkaç ay sürebilir, ancak bu sizi korkutmamalıdır – online başvurduğunuz yaptığınız andan itibaren adanın kuzey kesiminde yasal olarak bulunduğunuz kabul edilir (karakolda belgelerin transfer tarihini kaçırmamış olmanıza rağmen).

Kişisel belgenizde gerekli tüm adımların tamamlandığını görür görmez, vize için ödeme yapmanız gerekecektir ve bu işlem ile tüm adımlarınız tamamlanmış olur. Bu belgeyi online olarak da kendiniz yazdırabilirsiniz.

Firmamız bu süreçte size yardımcı olmaktan ve oturma izni almanın her aşamasında size tavsiyelerde bulunmaktan mutluluk duyacaktır.

Yabancılar için KKTC’de kalış sürelerinin diğer yasal statüleri arasında çalışma vizesi ve öğrenci vizesi bulunmaktadır, ancak bu vizeler ilk durumda işveren tarafından, ikincisinde ise üniversite tarafından alındığı için bu alanlara girmeyeceğiz. Yukarıdaki vizeleri alma hakkında herhangi bir sorunuz varsa, lütfen uzmanlarımızla iletişime geçin.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak